tisdag 22 mars 2011

Playing opossum

Alltså är det nåt jag gillar här i världen så är det konstiga djur. Min senaste obsession är Opossums, tror de heter typ pungråtta på svenska, men opossum är ett mycket roligare ord. I senaste How I met your mother-avsnittet så hittar Marshall en opossum i en soptunna och tar hem den som husdjur och jag blev såklart superavundsjuk. Han påstår visserligen att den är ondskefull och elak men den ser hemskt snäll ut tycker jag.


Pungråttor är superskojiga för när de känner sig hotade spelar de döda, men det är en omedveten reflex, så de kan alltså inte styra över det själva! Så snart de blir rädda så bah tjoff trillar de ihop och börjar dregla och luktar död opossum så ingen ska vilja äta upp dem! På engelska säger man tydligen "playing opossum", som att spela död liksom. De blir likstela och reagerar inte om man petar på dem eller ens bär iväg med dem, och återfår medvetandet efter flera minuter, eller i vissa fall timmar! I Fantastic Mr Fox råkar pungråttan Kylie ut för det flera gånger när han blir stressad.

Sen gillar jag överlag djur som bär på sina ungar.


I Bambi är det också med pungråttor som hänger i ett träd, men i den engelska wikipedia-artikeln står det att "Adult opossums do not hang from trees by their tails, as sometimes depicted, though babies may dangle temporarily." Temporärt! De använder överhuvudtaget svansen mycket, den är stark nog att bära en vuxen opossums vikt, och när de klättrar i träd använder de sig av den som ett femte ben liksom, och de kan även använda den till att bära grenar och bråte som de bygger sina bon av!

Hahahahahaha så himla roliga djur!

2 kommentarer:

  1. Jag tycker dom ser ut som missbildade katter faktiskt :P Men trots det är dom ju rätt söta i sättet! Pungråttorna i Over The Hedge är rätt skojiga med. Men skunken är bäst! Observera att den ska ses på engelska!

    SvaraRadera
  2. haha, kylie är ju helt klart bästa film-pungråttan! :)

    SvaraRadera

Du skola icke vara en skitjobbig idiot om du icke vilja ha en skopa ovett tillbaka. Puss!