fredag 2 mars 2012

Skånwald

Onsdag-torsdag var Niklas, Oswald och jag i Malmö alla tre. Niklas skulle gå på en spelning på Debaser och Oswald och jag passade på att följa med så vi kunde hälsa på min syster Kiki. Hon har bott i Malmö hur länge som helst nu, säkert sju-åtta år, och jag har varit där och hälsat på... två gånger nu. Sjukt dåligt alltså. Men i alla fall.

Jag var rätt orolig för hur det skulle gå att resa med Oswald, dels för att han varit så gnällig den senaste veckan och dels för att, tja, han brukar ofta bli väldigt grinig när vi är iväg. Hemma hos mina föräldrar är det alltid himla gnälligt men jag tror det är mycket för att jag oftast åker dit med honom ensam, utan Niklas, och då blir jag väldigt stressad och trött av att inte kunna lämna över honom. Tyvärr duger inte mormor och morfar riktigt lika bra som Niklas nämligen och Oswald får alltid världens separationsångest så fort jag lämnar rummet. Vilket gör en sån liten grej som toalettbesök väldigt krångligt.

Malmöresan gick dock över förväntan! På vägen ner upptäckte vi en väldigt vass liten tand (Oswalds första) i underkäken vilket ju förklarar grinigheten, och på något sätt är det ju alltid lättare att stå ut med gnäll om man vet varför det gnälls. Dock var han inte särskilt gnällig alls utan mest nyfiken. Han hängde ut över kanten på vagnen och charmade förbipasserande med sitt dregliga leende och skötte sig jättebra på vandrarhemmet och sådär.

När han skulle äta sin lunch i vandrarhemmets kök dök en engelsktalande tjej upp och ojade sig över hur gullig Oswald var och hade hux flux nappat åt sig honom och sprang runt och jollrade med honom och visade upp honom för sina reskamrater. Jag var säker på att det skulle ta hus i helvete då Oswald inte alltid accepterar att bli omkringburen av främlingar, speciellt sådana han känt i fem sekunder liksom, men han tyckte det var skitkul och charmade varenda en som kom i hans väg. Lustigt! Det är väl lite så man ska ta honom helt enkelt, med sprudlande entusiasm. Han hatar när folk liksom inte riktigt låtsas om honom, vilket jag märkt är vanligt bland mina bekanta som inte är vana vid barn. Vilket jag i och för sig har full förståelse för.

I alla fall, resan gick döbra och vandrarhemmet (STF Vandrarhem Malmö City) kan vi verkligen rekommendera. Om jag ska dela med mig av resetips (nu var det ju bara ett dygn och några timmars resa men ändå!) om man ska åka iväg med bebis så är mina tips följande:

  • Fixa platsbiljett på tåget. Att flytta omkring med en bebis som i värsta fall var mitt uppe i mellanmålet både tidsmässigt och i mera fysisk bemärkelse när nån dök upp och claimade hens plats är inget kul.
  • Små mellanmålsburkar med fruktsallad. Vi köpte ett fyrpack med sådana, förpackningen var ungefär som sånna här miniyoghurtar som sitter ihop fyra och fyra och de var jättesmidiga att ha med sig. Ungskruttet älskade dem dessutom och bidrog till att humöret höll sig uppe. En annan grej vi köpte som vi inte brukar ha var mini-våtservetter för bebishänder och -ansikten. Sjukt smidigt att torka matiga händer med, men även nerspydda jeans och kängor.
  • Skriv en lista över grejer ni behöver och bocka av. Även om man bara är borta ett dygn är det jävligt surt att komma på att man glömt ta med en extra tröja när man står där med en bröstmjölksspya över vänstra bröstet.
  • Vuxna behöver också extrakläder om de har bebisar med sig, även om de kanske inte soilar sig så mycket. Bebisar behöver två uppsättningar extrakläder, minst. Tänk dig hur många ungen kan tänkas behöva och lägg på en uppsättning till.
  • I Malmö just kan jag för övrigt rekommendera en butik som heter Harmoni Barn, som ligger på Södra Förstadsgatan. De hade superfina, färgglada barnkläder. Och en del svindyra märkesbarnkläder, om man gillar sånt. Köpte i alla fall ett par dösnygga grönrandiga strumpbyxor åt Oswald, strumpbyxor är bästa plagget för de strumporna får han inte av sig och kastar omkring sig så lätt.


Amning på tåget på vägen hem. Oswald har börjat åla runt en massa medan han äter, sjukt tröttsamt. Och lite smärtsamt nu när han har en sylvass liten pigg i käften.

Koncentrerad på min väska på vägen ner. Lägg märke till vattenmuggen i mugghållaren...

Kicken kollar på snödroppar. Det fanns massor! Svåra att få med på bild bara...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Du skola icke vara en skitjobbig idiot om du icke vilja ha en skopa ovett tillbaka. Puss!