söndag 4 mars 2012

Söndagsmat



Ellen frågade efter receptet på kikärtsbiffarna jag lade upp bild på för nån vecka sen och nu har vi äntligen ätit det igen så jag kunde ge en lite bättre beskrivning! När jag flyttade hemifrån och började laga mat störde jag mig på att recepten var så korthuggna, jag som inte kunde laga mat ALLS ville helst veta vilken värme det skulle vara på stekpannan och exakt hur mycket det skulle vara av varje ingrediens, så nu har jag skrivit en lite längre, svamligare beskrivning här. Om ni tycker det känns jävligt jobbigt när ni bara vill veta på direkten hur man gör kan ni scrolla ner lite så finns en beskrivning som är lite mer rakt på sak längre ner.

Kikärtsbiffar, ca 8 st 2 burkar kikärtor

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2-3 msk hackad persilja (helst ska man ju ha färsk, men jag har börjat köpa små kartonger med fryst persilja och basilika eftersom det är så smidigt att ha hemma, funkar också himla bra)
  • 1 ägg
  • lite ströbröd, på en höft kanske 2 msk-1/2 dl?
Och så salt och peppar och lite olja att steka i. Så klart. En stavmixer är också bra att ha, eller mixer överhuvudtaget kanske. Man kan ju mosa kikärtor med gaffel men det är SÅ. JÄVLA. TRÅKIGT plus att man får ont i handen så jag rekommenderar det inte.

Och såhär går det till!

1. Hacka lök och vitlök (eller pressa i vitlökspress, min pappa säger att man absolut ska hacka vitlöken istället men jag hatar att hacka saker och undviker det således om möjligt) och skölj av kikärtorna. Lägg i en skål tillsammans med persiljan och salt och peppar och mixa tills det blir lite mera smet över't.

2. Ha i ägget och gegga runt lite. Man kan lätt tro att det ska gå utan ägg för det blir rätt smetigt, men ha i det jäkla ägget för guds skull för det blir så himla smuligt annars och man blir skitsur och det blir inte alls lika fint att fota till era bloggar, jag lovar. När ägget är i blir det lite väl smetigt och därför rekommenderar jag att man har i lite ströbröd. Maizena brukar de ofta skriva att man ska ha i när man kollar på recept men det är inget jag brukar ha hemma. Om ni har det kan ni ju alltid testa med det istället, det kanske blir döbra vad vet jag! Ströbrödet får man ha i lite på känn, jag brukar hälla i lite direkt från paketet och känna efter i smeten lite och ha i mer om det fortfarande känns så kletigt att det inte riktigt håller ihop ordentligt.

3. Värm en stekpanna med lite olja i, jag brukar ha den på fyran så blir det lagom. Forma lite smet till en boll och platta till så den blir ca en cm tjock. Förra gången gjorde jag dem mycket tjockare och då blev det inte så bra, de var fortfarande mjuka i mitten och det var lite som att äta stekt hummus, vilket i och för sig inte låter äckligt och det var det väl inte heller men det var inte så biff-aktigt. Stek tills det blir lite färg, vänd, upprepa. Klart! Vi åt biffarna tillsammans med klyftpotatis och smaksatt creme fraiche (parmesan vitlök MMMM!) men det måste man ju inte.

Jag tycker de här biffarna är lite trista om jag ska vara helt ärlig. De skulle säkert bli godare om man har lite mera kryddor i, så det ska jag testa i framtiden. Testa ni också vetja, spiskummin tror jag skulle vara jättegott t.ex.


Och så den korta versionen:

Kikärtsbiffar, ca 8 st

  • 2 burkar kikärtor
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2-3 msk hackad persilja
  • 1 ägg
  • ströbröd
  • salt, peppar och olja att steka i
1.Mixa kikärtor, hackad lök och vitlök samt persilja. Salta och peppra.
2. Blanda med ägget till en smet. Tillsätt ströbröd efter behag.
3. Forma till ca 1 cm tjocka biffar, stek på medelvärme tills de får färg.
KLART!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Du skola icke vara en skitjobbig idiot om du icke vilja ha en skopa ovett tillbaka. Puss!